M. Osman AKBAŞAK ........... (Özgeçmişim)

1953 Yılı İstanbul doğumluyum. Annemin konuk olduğu Emirgan'da doğdum. Kırk günüm dolduğunda Beykoz'lu oldum. İlkokulu Yalıköy Ahmet Mithat İlkokulu ve İshakağa İlkokulunda okudum. İlkokul son sınıfında öğretmenim olan Alaattin Demir sevgiyle, saygıyla andığım sevgili öğretmenimdi.

Ortaokulu 1964-1967 arasında o zamanlar korunun içindeki binada bulunan Beykoz Ortaokulunda tamamladım. Ortaokul günlerimden bu güne kalan da Tarih öğretmenimiz Elmas hanım ve tabii ki benim dönemimde yetişen herkesin olduğu gibi Şahin Köktürk öğretmenim idi. Ortaokulu bitirdiğimde Beykoz'da lise olmadığı için Sarıyer Lisesine devam ettim ve 1970 te mezun oldum. 

Üniversite sınavlarına girdim, o zamanlar bize çok zor geldiyse de bu günün koşullarına göre çok zorlanmadan İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat bölümünü kazandım. Üniversite günlerimin ilk yıllarının firesiz geçmesine rağmen üçüncü yılından itibaren sinema, Beykoz maçları derken bir yıl gecikme ile 1975 yılında İnşaat Mühendisi olarak mezun oldum. 

Okulumu bitirdikten sonra çalışma hayatıma Anadolu'da başlamak istedim, sözüm ona bir kaç yıl sonra İstanbul'a dönecektim. Ama olmadı, asla ayrılamam dediğim İstanbul'uma, Beykoz'uma kalıcı olarak dönemedim. Konya, Afyon, Balıkesir, Giresun, Ankara, Çankırı derken yedek subaylık için 1977 Aralık ayında İzmir'e geldim ve İzmirli oldum. Elbette İzmir'i Karşıyaka'yı sevdim, alıştım, burada dostlarım oldu. Bundan sonra Beykoz'a temelli dönmem mümkün değil. Bunu anladığımda Beykoz sevdam daha bir depreşti. Şimdi yılda birkaç kez Beykoz'dayım. Bütün özlemimi, duygularımı internet sayfama döküyor, dostlarımla paylaşmaya çalışıyorum. 

1983-2000 yılları arasında statik projeler yaptım. 2000-2022 arasında Yapı Denetim Kuruluşum vardı. 2006-2022 arasında Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği İzmir Şube Başkanlığı, 2012-2022 arasında Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Başkan vekilliği görevlerinde bulundum. 2022 yılında yanımdaki gençlerin önünü açmak için bütün görevlerimden çekildim.

1970'li yılların başından bu yana Türk Sanat Müziği ve Sinemaya ilgi duyuyorum. 1990 yıllarından sonra Türk Sanat Müziği çalışmalarımı çeşitli korolarda sürdürüyorum. İşimin dışında kalan zamanlarda Türk Sanat Müziği arşivi çalışmaları yapıyorum. Arşivimde 5.500'ü tek eser olmak üzere 12.000 adet Türk Sanat Müziği eseri vardır. Bilgisayar, müzik ve film düzenleme çalışmaları başlıca uğraşlarım arasındadır. İstanbul ve özellikle Beykoz sevdalısıyım. Sadece kendi ölçeğimde olmak üzere tambur ve bağlama çalar, besteler yapar, her hangi bir nedenle duygularım coştuğunda şiirler yazarım. Bestelerimin ve şiirlerimin bir çoğunu kendime saklarım. (Bazıları bazı özel durumlarda ortaya çıkabilir.) 

2009 yılından 2016 yılına kadar İzmir SKY TV'de Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam programını hazırladım ve sundum. Programda kentin imar sorunlarının yanı sıra İzmir ve beldelerinin tarihi, arkeolojik öyküleri, resim, heykel, fotoğraf ve benzer sergileri, edebiyat ve şiir toplantılarını konu olarak alıyorum. Her programın sonunda genellikle İzmir şairlerinden şiirler okudum. 2016 yılından sonra kendi olanaklarımla çekip kurgusunu yaptığım Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam, İzmir'de Şiir Zamanı, İzmir'in Yazarları, Sanat Edebiyat ve Çocuk ve Türk Sanat Müziği Sohbetleri programlarını kişisel sitemde YouTube üzerinden Korona günlerinde değin yayınladım. 

İzmir’de birçok edebiyat ve şiir toplantılarının müdavimiyim, sürekli fotoğraf çeker ve kendi web sayfasında dostlarımla paylaşırım. Eski kitap meraklısıyım, İzmir’deki birçok sahafı tanırım, sürekli olarak kütüphanesini geliştirmeye çalışırım. Özellikle anıya dayalı romanları ve araştırma kitaplarını okurum. Beykoz’a ait çıkmış kitapların hemen hemen tamamı kütüphanemde mevcuttur. 

2010 yılında dedem olan ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızda İstiklal Madalyalı köy imamı Ağababa’mın yaşam öyküsünü “AĞABABA - CUMHURİYET’İN İMAMI” adıyla “Milli Mücadelede Beykoz” üçlemesinin ilk kitabı olarak romanlaştırdım. 2013 ve 2015 yıllarında da Ulusal Kurtuluş Savaşımızda Beykoz’da geçen gerçek olaylardan yola çıkarak “ŞAFAK BASKINI” ve "GÜNEŞE DOĞRU" romanlarını yazdım. Dördüncü kitabım olarak, konusu İzmir’de geçen, arkeoloji ve bilim kurgu karışımı "8500" romanım da 2016, GÜNEŞE ÇAĞRI (ARİSTONİKOS) romanım 2018 yılında yayınlandı. 

"BARIŞIN RENKLERİ" romanımı Kıbrıs'ta artık barış olsun diye 2020 yılında yazdım. Kuraklık ve kuruyan göller konulu "SULAR ÇEKİLİRKEN" romanım 2021 yılında okurlarıma sunuldu.

SİMGE (Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu Etkinlikleri) üyesiyim SİMGE’nin ortak kitapları olan, Şantiye öyküleri, Mühendisçe Sanat ve Yaza Çize on yıl'da öykülerim yayınlandı. Dördüncü ortak kitabımız "İnşaat Mühendisi Şairler" kitabımız Nisan 2015'te çıktı. 

Ekin Yazın Dostları, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Okuma Grubu ve Çiğli Belediyesi Aristonikos Okuma Grubu adlı üç kitap okuma grubu yönetiyorum. Her ay bir roman okuyor, yazarıyla birlikte tartışıyoruz.

Zaman bulduğunda klasik yabancı ve yerli sinema filmlerini izlemeyi severim.