02 Mart 2020

Suriye'de yaşananlar, Kamboçya'nın Çin ziyareti, ABD Silikon Vadisi, Rusya, Suriye, Mısır ilişkileri

Suriye'de yaşananlar
Ben bu hafta yazımı 27 Şubat günü yazacaktım. Yazımın konularını kurgulamıştım ve tam yazımı yazmaya başlamıştım ki izlediğim televizyon kanalından şehit haberleri gelmeye başlamıştı. Gözümden yaş gelmeye başladı, ancak içimden yazı yazmak gelmedi tüm şehitlerimiz için yüce Türk milletine baş sağlığı diliyorum.

Kamboçya'nın Çin ziyareti
Bizim geleneklerimizde dostluk kara günde belli olur, şüphesiz ki bu ülkeler içinde geçerlidir. 7 Şubat yazımı anımsayanlar benim ülkemizin en üst düzeyde Çin devleti lideri Şi Cinbing’i başkent Pekin’de ziyaret etmesini önermiştim. Fakat Çin devletine tüm dünya krona virüs salgını nedeniyle bir nevi ambargo uygularken hatta stratejik ortağı Rusya bile.

Peki, kim gitti Çin’e Kamboçya başbakanı Hun-sen gitti. Çin lideri kendisine Çin halkı, Kamboçya’nın (ki başka hiç bir ülke gitmemiştir) kara gün dostluğunu asla unutmayacaktır.

Benim, bu konudaki son sözlerim; bu krona virüs belki bir ay sonra çözülecektir. Fakat daha sonra tarihin en büyük Projesi “Bir Kuşak Bir Yol” projesi tüm dünyayı etkileyecekti. Ki bu proje dünya dengelerini değiştirecek. İşte ABD emperyalist ülkesi bu nedenle Çin’e karşın tavır alıyor.

ABD Silikon Vadisi
Gaffar Yakınca’nın beyin göçünün kazananları isimli Fidel Castro’nun 2000 yılında Birleşmiş Milletler genel kurulunda yaptığı konuşma-dan bir alıntı;

“Gelişmiş ülkeler dünyadaki patentlerin% 97’sini ellerinde tutuyorlar. Gezegenin en iyi beyinlerini tekellerine almış durumdadır.  Bu ülkeler son 40 yılda Latin Amerika’dan bir milyon profesyonel beyin aldılar. ABD bunları kendi yetiştirmiş olsaydı ona maliyeti en az 200 milyar dolar olurdu.”

Yazının devamında ABD’nin ünlü silikon vadisinde çalışan akademisyenlerin % 56’sı ve yazılım mühendislerinin % 70’i yabancı ülkelerden. Ülkemizin de pek çok değerli gençleri oradalar. Peki, bu genç beyinlerimiz kime hizmet ediyorlar? Dünyayı kan gölüne çeviren ABD emperyalizmine.

Benim bu konuda yorumum; bu genç beyinlerimize bizim her zamandakinden fazla ihtiyacımız var. Onları kazanmamız için gereken maliyet bugün yabancı ülkelerden getirdiğimiz futbolcu, basketbolcu ve diğer spor dallarındakiler için ödediğimiz bedelin 1/3 bile yeterlidir.

Rusya, Suriye, Mısır ilişkileri
Son bir kaç gün içerisinde uluslararası toplantılar yoğunlaştı; birleşmiş milletler Türkiye’nin ivedi talebi ile toplandı. Sonra NATO üyeleri yine Türkiye’nin talebi ile acil olarak toplandı ve Avrupa birliği yine toplantı bu toplantılardan çıkan sonuç genel olarak, şehitlerimiz için baş sağlığı mesajları ve Rusya’yı suçlamaktı alınan kararlarda.  Aslında tüm batılı emperyalist ülkeler başta ABD olmak üzere Rusya’nın Suriye’de olmasından çok rahatsızlar. Rusya Doğu Akdeniz’i kontrol ederken yakın dostu Mısır vasıtası ile Afrika’yı kontrol edeceğinden Afrika’yı ve Afrika’nın zenginliklerini kontrol edemeyeceklerinden endişeliler.

İşte bu nedenle ülkemize yakınlık duymak, gururumuzu okşamak gibi yaklaşıklara aldanmayalım.

Türkiye ile Suriye savaşı çıkar mı? Yani Sayın Erdoğan’ın dediği gibi Rusya aradan çekilirse biz de Suriye’yi bir güzel dövebilir miyiz sözleri gerçeği yansıtmıyor sadece alkış alır bu sözler o kadar.

Türkiye’yi bekleyen en büyük risk bölgemizde ABD’nin desteğini alan İsrail’dir. Gizli servisi şimdi kendi ülkesinin güvenliği için Sünni İslam Türkiye ile Şii İslam İran’ın arasını açmak için her türlü pravakasyon yapabilir, mesela Türk askeri kimliği ile İran’ın bölgedeki askerlerine tuzak kurabilir. benim bu konuda önerim Türkiye Büyük Millet meclisinde bu tehlikeyi savuşturacak tüm partilerin katılımı ile oluşacak bir komisyon kurulmalıdır.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Sayın Osman Akbaşak son yıllardaki yazılarımı topladı. İlgilenen dostlarım şuradan ulaşabilirler:
http://www.osmanakbasak.com/
Konuklarim/Orhan_Ayber/Orhan_Ayber_Yazilar.html