01 Nisan 2018

Ajan davası, Rusya federasyonu ve Sibirya,
ABD’nin Suriye’den çekilmesi sonrası bu coğrafyaya Fransa’yı yönlendirmesi

Ülkemiz siyasetinde gelişmeler:
Başta iktidar partisi ve ana muhalefet partisi arasındaki dozu gittikçe artan gerilim, karşılıklı suçlamalar, açılan hakaret davaları… Yani sözün özü değişen bir şey yok. En iyisi ülkemizin siyasetine pek girmesem iyi olur.

Uluslararası siyasetteki gelişmeler:
Bu gelişmelerde farklı değil son yaklaşık 20 günlük arşivime baktım. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster belgeleri ile doluydu. Şimdi her ikisinin yerinde yeller esiyor üstelik tweet ile kovuluyorlar.

Şimdi ben yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ve Ulusal Güvenlik Bakanı ile ilgili yorum yapsam, bu yazım yayınlandığında onların görevde olup olmayacağının garantisi yok.

Artık küresel dünyadaki ABD Başkanı Trump’un siyaset anlayışı, siyasetindeki tutarsızlıklar yüzünden günlük makalelerde yorum yapmak bile güçleşti.
Bu yazımı Trump’un “Suriye’den çekiliyoruz” dediği anda yazıyorum. Her ne kadar Dışişleri sözcüsü “Haberimiz yok” dediyse de!

Yarın bakarsınız Trump da görevden alınıvermiş…

Bu koşullarda bende günlük, haftalık, hatta aylık ve yıllık sürelerde bile değişmeyecek konulardan söz eder ve yorum yaparım.

Ajan davası
Eski bir Rus ajanının İngiltere’de zehirlenmesi sonucu pek çok Avrupa ülkesinin ve hatta NATO’nun da Rus diplomatlarını sınır dışı etmesi sonucu Rusya’nın da aynen karşılık vermesi küresel dünyada çok sonuçları olacak gibi. Kimi yorumcular bunu “Yeni soğuk savaş” olarak yorumlar iken ben de "ABD’nin ulusal güvenlik hedefindeki Rusya ve Çin’e karşı küresel mücadelede nükleer olmayan bir savaşın potansiyelini taşıyor" diyorum.

Tüm yorumcular Rus lideri Putin tam seçimleri kazanmak üzere iken böyle bir ahmaklık yapmayacağı düşüncesinde birleşiyor. O zaman soru şu? Bu suçu kim yapmış olabilir?

Hedef Rusya ise Rusya’nın en önemli gelir kaynağı doğal gazı Rusya’nın kuzey akımı ile Almanya’ya ve Türk akımı ile de Balkanlara doğal gaz gönderiyor. Şimdi Rus diplomatlarını sınır dışı eden “Ve hatta bazı ülkelerin büyükelçiliklerini sınır dışı etmeleri”

O halde Rus doğal gazının alternatifi nerede? Kıbrıs çevresinde İsrail doğal gazı. İsrail’in gizli örgütü MOSSAD bence bu suçun sorumlusu olabilir.

Rusya federasyonu ve Sibirya
Rusya’yı sadece petrol ve doğal gaza bağımlı olarak bilenler için benim yaklaşık beş yıl önce “Uçsuz bucaksız Sibirya’nın sınırsız zenginliği ekonomiye kazandırılsa dünya kapitalizmi ne kadar hasar alır?” diye bir yazı paylaşmıştım.

Bu görüşüme çok dost ve arkadaş destek verdiler. Sibirya altın, gümüş, nadir mineraller, petrol, doğal gaz, orman zenginlikleri ile Avrupa + Afrika + Kuzey ve Güney Amerika’dan daha büyük zenginliklere sahip.

Bunu ilk kez ben paylaşmıştım, ancak daha sonra Putin de söz edince benim paylaşımım doğal olarak etkisini yitirdi.

Bu zenginlik ile ilgili bir konu da şöyle; geçtiğimiz yıl bir Feto / NATO ajanı tarafından öldürülen Rusya’nın Büyükelçisi en son “Sibirya’daki zenginliği büyük eyaletler büyük kentler yapılaşması alt yapısını da değerlendirileceği” bir teklif sunmuştu. Birkaç gün sonra öldürüldü.

O zaman şu soru akla geliyor, ABD emperyalizminin hedefindeki iki ülke Rusya ve Çin arasındaki stratejik ortaklığa rağmen neden çok büyük ekonomik kapasitesi olan Çin’i göreve davet etmiyor?

Bir Çin uzmanı, bir nevi Çin misakı milli şöyle der; “Eskiden Sibirya’da üç ülke atlıları at koştururdu. Türkler onlar batıya gittiler ve batılılaştılar, Moğollar kendi içlerine kapandılar ve küçüldüler. Ve Çinliler, onlar da Japon emperyalizminin pençesinde iken bir de baktık ki o topraklarda hiç yaşamayan Slavlar o toprakların sahibi olmuş. Gelecekte o topraklar er veya geç Çinlilerin olacaktır.”

ABD’nin Suriye’den çekilmesi sonrası bu coğrafyaya Fransa’yı yönlendirmesi
Fransa’yı masaya yatıralım. FRANSA emperyal dünyanın en acımasız ülkesi. Tüm Afrika ülkelerinde yaptığı saldırılar sadece Cezayir’de bir buçuk milyon insanı katletmesi ve o katliamdan geriye kalan bir fotoğraf iki Fransız askeri arasında 11 yaşlarında bir kız çocuğunun çırılçıplak fotoğrafı.

Birkaç yıl önce Fransız cumhurbaşkanı sarkozinin çok havalı eşini boşaması için Kaddafi’ye başvurdu ve ondan para istedi.  Kaddafi milyonlarca avroyu bavula koyup Paris’e gitti ve parayı teslim etti.

Daha 6 ay geçmişti ki aynı Fransa başkanı Sarkozy Kaddafi’nin ülkesini bombaladı, öldürülmesini sağladı ayrıca Kaddafi’nin eşinin iddiası ile 150 milyar dolarını yağmaladı.

Türkiye bu sonuçtan en çok etkilenen ülke oldu.

Tüm Afrika ülkeleri etkilendi ve Kaddafi’den sonra tüm Afrika açlık ve sefalet ile karşı karşıya kaldı.

İŞTE BEN FRANSA DEYİNCE SADECE KADDAFİ’yi anımsayacağım.  

SON NOT: Bugün İnönü savaşı'nın yıl dönümü. Şehitlerimizin, İsmet Paşamızın ve onun arkasındaki büyük önderimiz MUSTAFA KEMAL’in anıları önünde saygı ile eğiliyorum.  Orhan Ayber

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Sayın Osman Akbaşak son yıllardaki yazılarımı topladı. İlgilenen dostlarım şuradan ulaşabilirler:
http://www.osmanakbasak.com/Konuklarim/Orhan_Ayber/Orhan_Ayber_Yazilar.html