11 Kasım 2016
Mustafa Kemal Atatürk

Bugün 9 Kasım. 10 Kasım; büyük önderimizin ölüm yıldönümü... En anlamlı tören Ankara’da ANITKABİR’de. Bu yılki törenlerde ordu millet birlikte olacak. Bu yılki anma törenine Ordumuzun en üst kademesinden Genelkurmay Başkanından halkımıza birlikte katılma teklifi geldi. Bu davet çok özel ve çok anlamlı...

Bugünkü yazımda küresel haberleri ve ülkemize nasıl yansıyacağını yazacağım yorumsuz olarak... Yorumları okuyucularım yapsın istiyorum. ABD’de seçimler sonuçlandı, Trump kazandı. Rusya Türkiye’ye stratejik ortaklık teklif etti. Önce Putin’in teklifini inceleyelim.

Danışmanı Aleksandr Dugin aracılığı ile Putin Türkiye’ye dostluk eli uzatıyor. Ve bir başka haber; Şanghay işbirliğinin kurucularından Orgeneral Leonid İvaşov “ABD ve NATO Türkiye’nin güvenli ortakları değildir” dedi. Bu arada Rusya Federal ve askeri işbirliği dairesi başkanı Türkiye ile Rusya’nın hava savunma sistemlerinin değerlendirileceğinden söz etti. Ancak aynı anda hem NATO ülkesi olmak hem Rusya’dan silah almak olası değil... Geçmişte de Çin’den silah alma girişimi ciddiye alınmamıştı. Gene de yorum okuyucuların...

ABD seçimlerine gelince; Donald Trump’ın seçilmesinin sonuçlarının yorumunu önümüzdeki hafta yapacağım. Başkan kim olursa olsun ABD’nin stratejileri, özellikle dış politikaları değişmez. Onlar en az 50 yıllık projelerle çalışırlar.

5 Kasım Paris iklim anlaşması fiilen başladı. İmzası olan her ülkenin anlaşma kurallarını kabullenme ve yerine getirme zorunluluğu var. Türkiye imzalayan ülkelerden. Katılımcı 197 ülke Marakeş’te toplanıp hedeflerine nasıl ulaşacaklarını tartışacaklar... Yöneticilerimiz ise linyit rezervlerini ve termik santralları planlıyorlar. Bu çelişkiyi nasıl açıklayacaklar? Gelişmeleri takip edip paylaşacağım.

Kıbrıs müzakereleri
İsviçre’nin gizemli kenti MONT PELERİN’de yapılan Kıbrıs görüşmelerini takip etmeye devam edeceğiz. Şimdilik 5 gün sürecek toplantıdan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımı ile yapılacak toplantıya nasıl bir kararla gidilecek, izleyeceğiz. Ancak ne pahasına olursa olsun Kıbrıs konusunda ULUSAL çıkarlarımız adına karalı olmak zorundayız.

Çin diplomasisi
Şu anda dünyada en güçlü diplomasi girişimlerinde Çin’in gayretlerini gözlüyoruz. Bu arada Çin radyosu için Türkiye ile karşılıklı anlaşmaya varıldı. Ayrıca Çin 2018 yılını turizm yılı ilan etti. Türkiye bunu değerlendirmeli... Bahsi geçen ülkenin nüfusu 1.4 milyar. Her yıl dünyayı keşfetmek isteyenlerin sayısı geometrik olarak artıyor...

Büyük kentlerimizdeki SU sorunu
İstanbul da yapılan gözlemler su sağlayan barajların doluluk oranının yarıdan az olduğunu söylüyor. Başta İstanbul ve İzmir olmak üzere susuzluk tehlikesi hızla yaklaşıyor. Hızla artan nüfusun bedelini ödeme dönemi geliyor.

Haftanın yorumu; ülke yöneticilerinin ve siyasetçilerinin ALKIŞ beklentisi ne kadar artarsa o ülke halkı o kadar yanlış yönlendirilir.