22 Nisan 2016
"Aç tavuk ve darı ambarı" hikâyesinin, bu yazıyla hiçbir(!) İlgisi yoktur.

Değerli okuyucularım; bu yazımda sizlere, İslam Konferansı İşbirliği Toplantısı'ndan söz etmeliyim... Toplantıya; bizim yandaş medyanın yaygara kopardığı gibi Sayın Erdoğan'ın hâkimiyeti değil, Suudi Arabistan ve yandaşlarıyla -İslam'ın en etkili karşıtı- Vahhabilik akımı damgasını vurdu. Üstelik de Türkiye'nin çok büyük çıkarları olan İran'ı kınadık ve güçlü lider Ruhani, kapanış oturumuna katılmadı.

Yaşananların, İslam İşbirliği Örgütü'nün güvenilirliğini derinden etkileyeceğini düşünüyorum. Hemen ertesi gün Ruhani'nin ülkemize gelerek beş sayfalık anlaşma imzalamasını ise yanlış yorumlamamak gerek. Gururlarına epeyce düşkün İran, bu ziyareti yaptı; çünkü Türkiye'nin coğrafi konumu, yani jeopolik önemi bunu kaçınılmaz kıldı -Türkiye; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan eşsiz bir  köprüdür.

Sık sık hatırlatırım; Stalin'in Türkiye'den talepleri nedeni ile ABD'den destek istemeye gidildiğinde, Rockefeller Truman'a "Oltaya düşen balık, yem istemez." demişti. İşte Türkiye, o günden beri o oltanın ucunda çırpınırken, ABD'nin sözde desteği karşılığında jeopoltiğini tutsak verdi. ABD de bunu acımasızca kullandı; ülkeyi ikiye böldü, aynı merkezden gelen silahlarla binlerce genç birbirini öldürdü, on binlercesi işkenceden geçti ve bir kuşak acımasızca harcandı... Şimdilerde bölgeyi terk ederek defolup gitmiş olsa da, dünyanın en sorunlu ülkesiyle bizi baş başa bıraktı.

Oysaki ülkemiz kendi jeopolitiğini kendi çıkarları için kullanabilse; bölgenin en güçlü ülkesi olur. Ne var ki bazı siyasetçilerimiz, dış dünyadaki itibarımızın kendi şahsi yeteneklerinden kaynaklandığını sanıyor ya da bu gücü kendi siyasi çıkarları için kullanmayı düşünüyor olabilirler. Açık açık söyleyeyim: Türkiye'nin dış dünyadaki itibarı -artık ne kadar kaldıysa- yalnızca ve yalnızca jeopolitiğinden kaynaklanmaktadır, kimse ama kimse boşuna umutlanmasın!

Bu arada dünyada da çok önemli değişikler oluyor; Moskova'da Rusya, Çin ve Hindistan Dış İşleri Bakanları çok önemli bir toplantı yapıyorlar. Ancak herhangi bir açıklama gelmedi şu ana kadar. Açıklama yapılırsa, bu çok önemsediğim toplantıyı da yorumlayacağım. Hepinize saygılar sunuyorum.