24 Temmuz 2015
Lozan Antlaşmasının 92. Yılı

Bu yazı yayınlandığı gün Lozan antlaşmasının 92. Yılını kutluyor olacağız. Benim yazılarım öncelikli olarak dış uluslararası ilişkileri kapsar. Bu hafta içinde dış dünyada çok önemli gelişmeler oldu. Mesela İran ile batılıların aylarca görüşmeleri sonucu bir anlaşmaya varılması gibi. İran’ın bloke edilen 100 milyar dolarının serbest bırakılması  ve pek çok malın yaptırımlarının kaldırılması sonucu ülkemiz için bir fırsat yaratır mı? Tabii ki Türkiye İran ile ilişkilerinde laik bir ülke gibi mi yoksa mezhepsel bir yaklaşım mı gösterecek bu çok önemli.

Lozan
Ancak yine de dünyadaki hiçbir gelişme Lozan’ın bugün bile dünyadaki tüm değişim ve devrimler üzerindeki etkisi kadar önemli değil. 

Lozan; bugün emperyalizme karşı direnen ülkeler için esin kaynağı olmuştur.
Ne yazık ki bütün dünyada Lozan saygın yerini korurken ülkemizde ise Lozan’ın başarısının gölgelenmesi için her türlü ahlaksızlık yapılmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Antlaşması’nın, Lozan zaferinin kahramanı İsmet İnönü’nün aziz hatıraları karşısında saygı ile eğiliyorum.

Kıbrıs’a uzak kaldık 
Sayın Cumhurbaşkanımız önce Kıbrıs’a ziyarette bulunacak bu görüşme önemli konuları içeriyor: 

A) Kıbrıs ziyareti ile ilgili notlar
1)  Ülkemizde yapılan seçimlerin siyasi partilerin kavgalarından olsa gerek Kıbrıs’taki gelişmelerden çok uzak kaldık.
2) Bu arada Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı kantarın topuzunun ayarını biraz kaçırdı gibi. Geçtiğimiz günlerde Rum kesimi ile ortak bir Cumhuriyet kurulması konusunda görüş bildirdi.
3) Bu uzlaşma Kıbrıs’taki Türk birliklerinin adadan ayrılması konusunu içeriyorsa, bu kararı ne Türkiye hükümeti ne de Türk halkı kabul edemez.
4) Türk Silahlı Kuvvetleri orada hem Kıbrıs halkının güvencesi hem de Türkiye’nin ada çevresinde bulunan hidrokarbon yatakları ve jeopolitik çıkarları için oradadır.
5) Türkiye Akdeniz’in sularını deniz altından Kıbrıs’a ulaştırıyor. Şimdilik 1.5 km kaldı. Bu suyun sadece Kıbrıs Türk Kesimi için değil Rum bölgesi içinde yapıldığını aynı zamanda bu pahalı yöntemin dünyada ilk olduğunu unutmamamız gerekir. Bu iyi niyetin istismar edilmesi kabul edilemez.
6) Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerekli ikazları yapacağını umut ediyorum.