15 temmuz 2015
Rusya'nın Ufa Kenti'ndeki toplantı

Ülkemizin gündeminde şu anda şu üç konu ön planda. Birincisi doğal olarak hükümet kurulması gayretleri. İkincisi sosyetenin meşhurlarının yazlık maceraları ve futbol kulüplerinin transfer politikaları. 

Bu nedenle Rusya'nın Ufa Kenti'nde toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS ülkelerinin zirve toplantılarında alınan, dünyanın ve ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren kararlar ülkemiz gündeminde yeteri kadar yer bulmadı. Bu toplantılarda alınan kararlardan bazıları şunlar...

1- Putin Rusya ve Çin'in uluslararası ekonomik ve siyasi sorunları birlikte aşacağını ilan etti. 

2- Hindistan Şanghay İşbirliği Örgütü tam üyelik yolu açıldı. Böylece Hindistan'da ABD hegemonya çapalarına karşı Asya'nın yanında yer alarak, dünya dengelerinde önemli bir değişiklik oluştu. 

3- BRICS ülkeleri karşılıklı ticarette ulusal paraları kullanma kararını hayata geçirerek, doların saltanatına son verme konusunda kararlılığını netleştirdi. 

4- IMF ve Dünya Bankası'na alternatif olarak kurulan BRICS Kalkınma Bankası 100 milyar dolarlık kurtarma fonu oluşturdu. Banka kredi vermeye Nisan 2016'da başlayacak. Alınan bu kararların ülkemizi nasıl etkileyeceğini ilerideki günlerde yazarız. Şimdilik bu kadarla yetinelim. 

ABD'de çelişkiler
ABD'de sivil yönetim doktrinleri ile askeri doktrinler arasındaki görüş farkları oluştu. ABD Genel Kurmay Başkan adayı Deniz Piyade Komutanı General Joseph Dunford, senatoda Rusya'yı başlıca tehdit olarak gördüğünü söyledi. Ancak aynı gün ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya'nın ve Çin'in ABD için tehdit olmadığını, tehdidin IŞİD gibi terörist yapılar olduğunu işaret etti. 
Bu görüş farklarının ABD'yi nasıl bir başkanlık yarışına götüreceğini izleyeceğiz. 

Çipras Batı'ya teslim oldu
Ve ülkesinin kendisine olan güvenini istismar etti. Pek çok kişi Çipras'ı bir devrimci gibi yorumladı. Ben ise yorumlarımda bazı kaygılarım olduğunu ifade ettim. 

Bir ülke şayet ekonomik krize sürükleniyorsa, o ülkenin zenginleri varlıklı olanları bankalara hücum ediyorsa o ülke liberalizmin bataklığında debelenir durur. 

Bu bataklıktan ancak bir devrimcinin liderliğinde ve bir devrimle kurtulunur. Çipras'ta böyle bir liderlik özelliği yok...