13 Şubat 2015
Seçim barajları, Dünyada neler oluyor?

Ülkemizde siyasi partilerimiz için kullanılan baraj yüzde 10 ve Avrupa'nın en yüksek barajı. İşte bu nedenle siyasi partilerimiz çürüyor. İşte bu nedenle parti başkanları şımarıyor, despotlaşıyor, diktatörleşiyor. İşte bu nedenle yeni fikirler siyasete kazandırılamıyor. İşte bu nedenle partilerin liderleri ön seçimleri istemiyor. İşte bu nedenle liderler değişemiyor, değiştirilemiyor. Partililer ise gittikçe müritleşiyor.

Yeni siyasi hareketler gelişmeyince yurttaşlar ehveni-şer diyerek kendi partilerine istemeye istemeye oy veriyorlar. Böylece ülkemizde kullanılan oyların en az yüzde 70'i ehveni-şer oylara dönüşüyor. Örneğin İtalya’da baraj yüzde 5, İspanya’da yüzde 3, Yunanistan’da yüzde 3 olduğu için yeni siyasi söylemler oluşuyor. Genç liderler geleneksel partileri yerle bir edebiliyor. 10 sene evvel Yunanistan'da yüzde 4,5 oy alabilen parti, yeni söylemleri ile bugün iktidara gelebiliyor. Oysa Yunanistan'da baraj bizdeki gibi yüzde 10 olsaydı; çoktan Syriza Partisi tarihe gömülürdü.

En büyük çelişki ise bugün 1980 darbesini eleştirenler, o darbenin koyduğu seçim barajını değiştirmeyi akıllarından geçirmiyorlar.

Sözü uzatmayalım. Yüzde 10'luk baraj ülkemizde siyaseti yozlaştırdı, çürüttü. Demokrasiye ve parlamentarizme olan güveni yok etti. Lütfen vatanınızı biraz olsun seviyorsanız, bu barajı yüzde 3, hiç olmazsa yüzde 5’e düşürün. Veya kendi şahsi ikbaliniz, vatanınızdan daha önemli ise yüzde 20 bile yapabilirsiniz.

Dünyada neler oluyor?

Münih Güvenlik Konferansı
Çok önemli bir konferanstı ancak Ukrayna konusunda tartışmalar kitlendi ve kilit açılamadı. Tek çözümün diplomasi olduğu konusunda öneriler daha ön plana çıktı. Şimdilik bu nedenle konferansın ayrıntılarına girmiyorum. 

Putin’in, Mısır ziyareti
İki ülke arasında çok kapsamlı anlaşmalar imzalanıyor. 3 milyar dolarlık silah anlaşması, nükleer tesis yapılması dahil. 

Böylece bütün büyük devletler Mısır’a giderek, ilişkilerini kuvvetlendirdi. 

Sadece Türkiye hariç, Müslüman kardeşlerin iktidardan uzaklaşmasını kabul etmeyen ülkemiz liderleri, ülkemizin milyarlarca dolarlık ulusal çıkarlarını feda ettiler. Çok yazık. 

Putin Merkel görüşmeleri
Putin Merkel görüşmelerinde, The Wall Street Journal bir habere imza attı. 

Haberde Merkel’in, Putin’e bir ültimatom verdiğini ifade etti. Ancak bu haber üzerine Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, “Hiç kimse, hiçbir zaman devlet başkanımızla ültimatom diliyle konuşmadı ve konuşamaz” dedi. 

Şimdi kendi ülkesinde ekonomik krize rağmen, Putin’e halkın desteğinin %85 çıkmasının nedenini anlayabildiniz mi?

 

Yunanistan Syriza Partisi’ne uyarı  
Bugün farklı söylemleriniz, AB’ye meydan okumanız gibi nedenlerle, Türkiye’de de ilgi uyandırıyorsunuz. Ancak 2004 yılından itibaren, Türkiye’nin iç politik çekişmeler ve yöneticilerimizin duyarsızlığı, donanmamıza kurulan kumpas sonucu Ege ve Akdeniz’de işgal ettiğiniz 16 adayı derhal ülkemize iade etmezseniz, bu ülkelerin yurtseverlerinin güvenini asla alamazsınız.