26 Eylül 2014
Birleşmiş Milletler Zirvesi’nden notlar

Geçtiğimiz hafta yapılan zirveden ülkemizi öncelikle ilgilendiren konulardan söz etmek istiyorum. BM zirvesinin ilk gününü iklim değişikliğine ayırdı Banki Moon.

Geçtiğimiz pazar günü dünyada milyonlarca insan iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı liderlerin dikkatini çekecek yürüyüş yaptılar. New York’ta tarihin, en büyük yürüyüşünü gerçekleştirdiler. Yaklaşık 300 bin kişi yürüdü. Zengin-yoksul, zenci-beyaz, işveren-işçi herkes yürüyordu. Tek bir slogan vardı.

“Dünyayı çocuklarımızın geleceği için kurtaralım”

BM genel sekreteri Banki Moon, zirvenin açılış konuşmasında, dünya liderlerine yaptığı çağrıda Sera ağzı salınımını azaltılması için daha fazla çaba gösterilmesini istedi. Küresel ısı artışının 2 derece altında tutmak için tüm ülke liderlerini kendilerine düşen görevi yapmaya davet etti. 

Erdoğan’ın Konuşması
Sn. Recep Tayyip Erdoğan, iklim değişikliği ile ilgili olarak 2011-2023 yıllarını kapsayan iklim değişikliği eylem planı doğrultusunda yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını yüzde 30 yükseltmeyi ve enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltmayı planladığını söyledi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasındaki hedefler çok iddialı. Yenilenebilir enerjinin üretimdeki payının yüzde 30 yükseltmek. Bu özellikle rüzgâr ve güneş enerjisini kapsayacaktır. Bu boyuttaki bir yatırımın, teknolojisinin ve imalatının yerli olması ile hedefe ulaşabilir.

Şimdi iktidar yanlıları olsun, muhalefet olsun, iş adamlarımız, teknik kadrolar, üniversiteler ve basınımız, herkes bu hedefe odaklanmalı. Ve Türkiye Paris’te yapılacak küresel iklim zirvesine bu gayretlerini göstererek gitmeli. ABD’nin New York kentinde yapılan BM İklim Değişikliği Zirvesi’nde Çin ilk kez atmosfere saldığı karbondioksit oranını düşüreceğini açıkladı. Zirvede konuşan Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli, iklim değişikliğine karşı ciddi önlemler alacaklarını söyledi. Dünyanın en çok karbon salımı yapan ülkesi olan Çin’in hedefi 2020 yılında karbon emisyonunu 2005’tekinin yarısına düşürmüş olmak.

Medeniyetler Çatışması teorisi 
Obama’nın BM’de yaptığı konuşmada, İslam dinine sahip çıktı ve İslam dininin barışçı bir din olduğunu ifade etti.

Sovyetler Birliği döneminde ABD, Sovyet tehdidini çok kullanmıştı. Özellikle ülkemiz, soğuk savaşın bedelini en fazla ödeyen ülke olmuştur. 

Sovyetler Birliği dağılınca ABD düşmansız kaldı. AB’nin ise artık güvenlik için ABD’ye ihtiyacı kalmamıştı ve ortak para birimine geçti. ABD düşmansız yapamazdı. Silah baronları, silahsız barışçı bir dünyaya tahammül edemezdi. ABD’nin soygun düzeni olan doların tahtı sallanıyordu. Hemen bir düşman yaratılmalıydı. İhale Huntington’a verildi. Huntigton Medeniyetler çatışmasını önerdi. Önceliğinde İslam vardı. Bu siyasetin sonucu bütün dünyada, radikal İslam ölçüsüz desteklendi. Bush, İslam düşmanlığını Haçlı savaşları olarak ifade etti. 

Sonuç 5 milyon ölü, milyonlarca onuruyla oynanan Müslüman kadın ve büyük acılar içindeki çocuklar.
Afganistan, Irak, Libya, Yemen ve yağmalanan onlarca asırlık medeniyetler, kan ve acı bıraktı. Sakın kimse ABD kapitalizmin düşmansız yapabileceğini sanmasın ABD’nin artık yeni düşmanı var. Rusya ve Çin, Şangay işbirliği örgütü ve BRICS ülkeleri.

Dünya nereye gidiyor 
Rusların Vostok 2014 tatbikatı yaklaşık 100 bin asker, 1500 tank, 120 savaş savaş uçağı ve 70 savaş gemisi ile Sibirya’nın doğusunda yapıldı. Lojistik birlikleri 10 bin ton malzemeyi bir anda bölgeye intikal ettirdi. 

Rusya’nın jeopolitik sorunlar akademisi başkanı Siskov ise “ABD dâhil hiçbir ülkenin bu başarıyı göstermeyeceğini” söyledi. ABD ise Irak ve Suriye’de kendi yarattığı canlı hedefleri bombalıyor. Yani tatbikat canlı hedeflerle yapılıyor. Yeni nesil savaş makineleri canlı hedeflerle deneniyor. F-22 uçakları dâhil. İnsansız hava araçları dâhil.  

Bu arada Çin ve İran, Hint Okyanusu’nda ortak tatbikat yapıyor. 

O zaman tekrar soruyorum. Dünya nereye gidiyor?

ABD’nin Rusya’ya karşı son kozu 
ABD ve AB’nin, Rusya’ya uygulayacağı yaptırımlar sonuç vermedi. Ve görüldü ki bu yaptırımlardan daha çok zararı AB ülkeleri görecek. Türkiye için ise yeni fırsatlar olduğunu çok daha önceleri yazmıştık. Şimdi ABD’nin, Rusya’ya karşı son kozu petrol fiyatlarını düşürmek. Çünkü Rusya’nın gelirinin yüzde 70 petrol ve doğal gazdan. 

Eğer dünya petrol fiyatları 80 dolara gerilerse, Rus ekonomisi de önce durur sonra da gerilemeye başlar. ABD eğer böyle bir politika izlerse, petrol ve doğal gazdan yurt dışına bağımlı ülkemize de bir fırsat çıkar mı acaba?