18 Temmuz 2014
2 Dönem, 2 Süper Güç ve Bir Yorum

Temmuz 2014 ABD
ABD Kırgızistan’daki Manas Askeri Üssünü boşaltıyor. Afganistan'dan çekiliyor. Böylece ABD'nin orta Asya macerası sona eriyor.

Temmuz 2014 Putin'in Rusyası
Doğu Akdeniz'i kontrol altına alan, Rusya, ABD ve AB'ye Ukrayna'da meydan okuyor. Kırım'ı ve Doğu Ukrayna'yı ilhak etti. Putin ise şimdi Latin Amerika turunda.

İlk durağı Küba...
Burada güçlü ve siyasi bağımsızlığına kavuşmuş Latin Amerika'yı selamladı.
Ve Küba'nın Sovyetler döneminden kalma 32 milyar dolar borcunu sildi. Ve yeni yatırımlar konusunda anlaşma yaptı. Amerika'nın ambargosundan Küba'yı kurtaracağı sözünü verdi. Putin, Nikaragua, Arjantin ve Brezilya ile devam ediyor.
Ayrıca Brezilya'da emperyalizmin, kuruluşları olan IMF ve dünya bankasına alternatif kalkınma bankasının görüşmeleri de yapılıyor.

Şimdi biraz gerilere gidelim
2000'li yılların ABD'si
Dünya tek kutuplu ABD'nin dünyası. Karşısındaki tek güç olan Sovyetler Birliği dağılmış, ABD'ye karşı koyacak hiçbir güç kalmamış. 

Orta Asya'da Askeri Üsler kuruyor; Orta Doğu'da sınırları değiştirecek BOP Projesini devreye sokuyor.
50 yıldır kendisine bağlı müttefiki olan bu yüzden de çok bedel ödeyen Türkiye'de Bop Projesi kapsamında parçalanıyor. Üstelik de ülkenin başbakanı, BOP eş başkanı tayin ediliyor.

Canının istediği ülkeye giriyor, ezip geçiyor. Irak'ı darmadağın etti. Tüm zenginliklerini, tarihi eserleri dâhil yağmaladı. Tüm bilim adamlarını katletti.

Libya yerle bir edildi ve diğerleri.

2000'li yılların Rusyası
Rusya'nın başında liberal yönetici Yeltsin var. 500 milyar dolar borçlu. Rus kadınlarına nataşa deniyor; bilim adamları asgari ücretle çeşitli ülkelerde iş arıyor.
Sözün özü tam bir enkaz halinde.

2 dönem arasında ne değişti
Rusya, aynı Rusya nükleer gücü, kıtalar arası balistik füze gücü ve ordusu, petrolü ve doğalgaz rezervleri aynı. Değişen tek şey var. Rusya Putin ile milli devletini kurdu. Yağmalanan mallarını, petrolünü, doğalgazını tekrar kamulaştırdı.

Putin'i neoliberaller, kapitalistler sevmezler. Hatta ona  Yeni Çar adını verirler.

Bu yazıyı, Türkiye'nin de milli güçlerle, milli hükümetle idare edilebileceği günlerin özlemi ile yazıyorum.