14 Şubat 2014
Soçi Olimpiyatları

Soçi Olimpiyatları’nın batılı bazı ülke liderlerinin (ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya) boykotu için öne sürdüğü gerekçelere göz atalım. İnşaatlarda çalışan işçilerin sömürüldüğünü, kötü barakalarda kaldığını ve çoğunun iş sözleşmesi olmadığını iddia ettiler.

Gerçek, bu müteahhitlerin çoğunluğu Türk müteahhitleriydi ve çoğu işçiler de Türk işçileriydi. Aynı batılılar, kendi ülkemizde bir alışveriş merkezi inşaatında pek çok işçimizin barakada çıkan yangın yüzünden öldüğü zaman, hiç sesleri çıkmamış. İktidarın neoliberal uygulamalarını başarı olarak değerlendirmişlerdi. 

Olimpiyatların yapıldığı bölgede 2 bin ailenin başka yerlere göç ettirildiğini söylediler. Yanıt, bizim ülkemizde şu anda kentsel dönüşüm adı altında uygulanan politikalar nedeniyle bir milyondan fazla düşük gelirli aile göçe zorlanarak yerlerine ise üst gelir grupları gelecek. 

Üçüncü iddia, Rusya’nın eşcinsel propagandayı yasakladığı için boykot ettiklerini iddia ettiler. Batılı devletlerin Rusya’nın olimpiyat başarısını karalamak için uydurduğu sudan bahanelerin en çapsızına bir cevap verecektim ki; Rusya’nın Sesi radyosunda bir yorum batılılara tokat gibi bir cevap niteliğinde oldu. Devlet Başkanı Putin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov, “Eşcinsel propagandasını yasaklayan yasayı zahmet edip sonuna kadar okumamışlar. Çünkü yasa sadece ergen olmayan çocuklar için propagandayı yasaklıyor. 

Batılılar bizi ancak korumasız ve zayıf kalırsak, ordumuzu lağvedersek, tüm doğal kaynaklarımızı batılı yatırımcılara devredersek o zaman bizi eleştirmezler, bizi severler.” 

Olimpiyatlar bir ülkenin prestiji, tanınması için çok önemlidir. 

Batılılar kendi dışındaki ülkelerin olimpiyatlarda başarılı olmalarını içlerine sindirmezler. Mesela 1980’de olimpiyatlar Moskova’da yapılacaktı. Sosyalist sistemin başarısı söz konusu olmamalıydı. Sovyet ordusunun Afganistan’ı işgalini bahane ederek ABD ve müttefikleri olimpiyatları boykot ettiler. Tam 62 ülke boykot etti. Bazı Avrupalı ülkeler de bayrakları ile değil olimpiyat bayrağı ile katıldılar. Daha sonra Hollywood devreye sokuldu. Dünya halklarının beyinleri yıkandı. Sonuçta sosyalist sistemin spordaki başarılarına gölge düştü ve sistemin yıkılışında etkili oldu.

 2008’de ise bu kez Çin ev sahipliği yapacaktı. Çin ekonomi ve teknolojide hızla yükseliyordu. Başarısı dünya kamuoyunda çok etkili olabilirdi. Gerçekten de öyle oldu. Çin muhteşem bir açılış gerçekleştirdi. Ayrıca Çinli sporcuların başarıları dünyanın ilgi alanı oldu.

ABD hemen planını devreye soktu. Dünyanın dikkati başka tarafa çevrilmeliydi. Gürcistan’daki kuklasını Saakaşvili’yi Güney Osetya ve Güney Abhazya’ya saldırttı. Bildiğiniz Rusya ve Gürcistan savaşı başladı ve olimpiyatlara kısmen gölge düştü.