24 Ocak 2014
Küresel güçlerin önümüzdeki dönem stratejileri

ABD - Orta Asya 
- 2014 yılında ABD'nin Orta Asya macerası sona eriyor. ABD, son askeri üssü olan Manas'dan ve Afganistan'dan 2014 Temmuz'unda tamamen çekiliyor. 

- Afganistan'daki NATO ordularının çekilmesi ile oluşan boşluğu doldurmak için aynı ittifaka üye olan Rusya, Çin ve Hindistan arasında gizli bir çekişme yaşanabilir. Şimdilik en etkili isim Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) görünüyor, ancak bu gücün kapasitesi sınırlı. 

Afganistan merkezli bölge sürekli terör üretiyor. Bu nedenle Rus ve Çin orduları, hatta uzun zamandır birbirleri ile çatışma potansiyeli taşıyan Çin ve Hindistan orduları bile geçtiğimiz Kasım ayında teröre karşı ortak tatbikat düzenledi. 

Terör, bu kadar büyük bir tehdit olarak algılanırken ülkemiz siyasetçilerinin; on binlerce teröristin Suriye sınırımızın yanına, hatta ülkemiz içine sızmasına sebep olan politikalarını kınıyorum. Önümüzdeki günlerde başımız çok, ama çok derde girecek. 

ABD - Kafkasya
Ermenistan'ın batıdan umudunu kesmesi ve Gürcistan'da ABD yanlısı Saakaşvili'nin seçimi kaybetmesi sonucu ABD'nin bütün kaleleri düştü. Rus ve Batı sınırı bir kez daha Türkiye'nin Gürcistan ve Ermenistan sınırı oldu. Soğuk savaş döneminde Varşova Paktı ve NATO Paktı sınırında olduğu gibi. O zamanlar NATO ittifakının güvenliğini güçlü Türk ordusu sağlıyordu.

Amerika, Varşova Paktı'nın dağıldığı 1990'larda, Ortadoğu'nun güvenliği için artık güçlü bir Türk ordusuna ihtiyaç kalmayınca, yeni stratejisinde o bölgede uyduruk bir Kürt yapılanmasını planlamıştı ve Türk silahlı kuvvetlerine kumpas kurmuştu. Şimdilerde kumpas kurulmuş iddialarının nedeni, bu Kafkasya sınırındaki gelişmeler olabilir mi? Bekleyip göreceğiz. 

ABD-Ortadoğu
Varşova Paktı dağıldıktan sonra küresel egemenlik için hazırladığı projelerden birisi Kuzey Afrika ve genişletilmiş Ortadoğu Projesi idi. Dönemin Dışişleri Bakanı, '20 ülkenin sınırları değişecek' demişti. Türkiye bu projelerin eş başkanı olacaktı. ABD'nin gücü bu projeyi uygulamaya yetmedi. Suriye'de durduruldu. Ortadoğu çok ağır bedel ödedi. Ortadoğu ülkelerinin kayıplarının en az 800 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Geriye milyonlarca ölü, yağmalanan tarih ve uzun yıllar devam edecek mezhep kavgaları kaldı. ABD'nin müdahalesinden önce tek bir El Kaide teröristinin bulunmadığı bölge, teröristlerin karargâhı haline geldi. Fiilen savaşın dışında olmasına karşın en ağır bedeli Türkiye ödedi. 
Şimdi taraflar Cenevre 2 Konferansı'nda bir araya geldi. Ancak burada da pek umut yok. Bu yazı yazıldığında henüz konferansın ikinci günü ve ABD ön cepheye Türkiye'yi sürdü. Suriye'de sorumlu ülke olarak Türkiye'yi uluslararası camiaya şikâyet etti.

ABD'nin Ortadoğu politikasına damga vuran ise Obama'nın, “Bundan böyle hiçbir Amerikan askeri, başka bir ülkenin çıkarları için ölmeyecektir” sözleri oldu.

Ancak Obama'nın önümüzdeki günlerde ulusuna ve dünyaya yapacağı konuşma, ABD'nin 2014 ve sonrası konusunda önemli ipuçları verebilir. Ancak İsrail'in güvenliği için Türkiye ile ilişkilerini güçlü tutmaya devam edecektir.

 

ABD- Afrika
ABD, Afrika'da Çin ile girdiği egemenlik mücadelesine devam edecektir. Çin, tüm gücü ile Afrika'da. ABD ise Fransa'nın silahlı gücünü kullanarak varlığını sürdürmeye devam edecek.

Türkiye'nin oradaki görevi ise cemaatin yüzlerce okulu ile sınırlı. ABD İslam’ını savunan cemaatin Afrika'daki görevi devam edecek. Ayrıca Budizm'in ABD'deki tutsak Moon tarikatı da, Çin kültürünü dengelemek için tüm gücü ile Afrika'da yer alabilir. Afrika'daki bu mücadele önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

ABD- Latin Amerika 
ABD Latin Amerika'da önemli ölçüde kaybetti. Tekrar Güney ABD'yi kazanmak isteyecek, bunun için önemli işaretler var. Örneğin Küba ile Venezuela ile ilgili dostluk girişimlerinde bulunduğuna tanık oluyoruz. Diğer bir işaret ise Vatikan'daki Latin Amerikalı Papa'nın göreve gelmesi. (Vatikan tamamen ABD'nin denetimindedir. Önümüzdeki dönemde Latin kökenli bir ABD siyaset  uzmanı Dışişleri Bakanlığı'na gelebilir.)

Amerika ve Pasifik ise önümüzdeki hafta Çin ve Rusya bölümünde değerlendirilecektir.