20 Aralık 2013
Dış dünyada çarpıcı gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin uzak doğusunun ve Sibirya'nın kalkındırılmasının 21'inci yüzyılda, Rusya'nın öncelikli projesi olduğunu söyledi.

Geçtiğim haftalarda sizlere "Sibirya ekonomisinin dünya ekonomisine kazandırılması halinde neler olabilir?" diye söz etmiş, bu konuda bir yazı dizisi hazırlama gayretinde olduğumdan bahsetmiştim. 

Sibirya'nın şu anda yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile Avrupa, Amerika ve Afrika'dan daha fazla potansiyeli var. Üstelik de hiç el değmemiş.

Bu projenin ülkemiz için gelecekte, çok önemli fırsatlar yaratacağına inandığımı belirtmek istiyorum. 
Kuzey Kutbu'nda hegemonya çatışması.

Ayrıca Kuzey Kutup Bölgesi'nde buzların kısmen erimesi ile bölgede hak iddia eden 5 ülkede (ABD, Kanada, Danimarka, Norveç ve Rusya) sorunlar tırmanıyor. ABD ve Kanada bölge ile askeri işbirliğine karşın Rusya özel birlik oluşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "Hiç kimsenin Rusya üzerinde askeri üstünlük sağlamasına asla izin vermeyeceğiz. Rusya'nın lider olacağı bir dünyada küresel ve bölgesel hegemonya iddiasında olan bir ülke olmayacağız" dedi. 

Çin’deki liberalleşme hamlesi
Çin’deki Merkez Komitesi’nin son toplantısında, alınan kararlar ne yazık ki ülkemizdeki basında hiç yer almadı. Oysa bu gelişmenin ülkemiz için önemli etkileri olacak diye düşünüyorum. Çin’deki bu liberalleşmenin ayrıntılarını ileri günlerde yorumlayacağım.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Fransa’daki Ermeni temsilcilerine inkâr yasasını getirme sözünü tutacağını söyledi. Yasayı 2015 yılının 24 Nisan gününe yani yalan soykırım iddialarının 100.yılına yetiştireceğini söylemiş.

Hollande’ın inkar yasası sözü 
Hollande’nin askerleri nerede şimdi? Orta Afrika’da ne kadar Afrikalıyı öldürdüğü belli değil. 600 kara derili Afrikalı deniyor. Son 60 senede başta Cezayir ve Çad olmak üzere 5 milyon Afrikalıyı öldüren Fransa, sadece o ülkelerin zenginliklerini soymak için oradaydı. 

Bir de utanmadan bizim tarihimize saldırıyor. Fransa emperyal emellerinden hiç vazgeçmez. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Doğu Perinçek’in Ermeni iddialarının yalan olduğu ifadesini düşünce özgürlüğü kapsamında olduğu kararını verdi. Fransa artık inkar yasasını meclisinden geçirmez. 

Bu arada Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Ermenistan’da tehcirden rahatsız olduğu ifadesi ise 24 Nisan 2015’te yani sözde Ermeni katliamının 100.yılında Ermeni diasporası ile hesaplaşmamızda elimizi maalesef zayıflatmıştır.

Bu arada bana gelen bir çağrıyı sizlere iletiyorum: Dünyanın dört bir yanındaki güzel insanlar: Toronto’da Türk çocuklarına öğretilmek istenen, soykırım iddialarının müfredattan kaldırılması için yapılan imza kampanyasına hemen katılın ve paylaşın. http//chn.ge/19627  / Ferda Yetimoğlu