06 Aralık 2013
ABD Ortadoğu'dan çekiliyor

Farklı düşünen kişilerin ve odakların düşüncelerine saygım var, ancak bu da benim gözlemim. Genişletilmiş Kuzey Afrika ve Ortadoğu projeleri şimdilik rafa kalktı. ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 20 ülkenin haritası değişecek iddiası buharlaştı. Çünkü ABD'nin ne ekonomik nede siyasal gücü kalmadı. Geride büyük acılar bırakarak gidiyor. 

Obama'nın Amerika'nın yeni startejisini açıkladığı 1,5 savaş doktrini ile Ortadoğu'dan çekileceğini belli olmuştu. Buradan bir olarak kast ettiği Pasifik'teki Amerikan güvenliği, buçuk olarak kast ettiği Afrika'daki Çin'le yapacağı mücadeledir.

Suriye'deki başarısızlıkta bu çekilişi sadece tetikledi. 

ABD bu kararı çoktan vermişti. 

Fakat bölgedeki müttefiklerine özellikle stratejik ortak dediği, başbakanına, BOP eş başkanı sıfatını verdiği, Türkiye’ye haber bile vermeden çekildi. En büyük bedeli ülkemize ödetti.

- Libya'daki ekonomik çıkarlarımız yerle bir oldu.
- Irak sınırımızda ülkemizin 21 iline göz diken aşiret devlet oldu.
- Suriye sınırında komşumuz kim belli değil. Sabah başka bayrak, akşam bakıyorsunuz başka bayrak.

Sınırlar sanki ortadan kalktı. Giren mülteci mi, terörist mi, kaçakcı mı belli değil. Ülkemiz hem 600 bin ifade edilen mültecilere bakıyor, hem de teröristlere silah yardımı yaptığımız  kanıtlar uluslararası kurumların masalarında. Yakında Suriye'deki ölümlerin bedelini ülkemize fatura ederlerse hiç şaşırmayalım.

Son olarak Mısır ile ilişkilerimiz de bozuldu. 

ABD'nin bu ani çekilişi bana geçmişteki bir olayı hatırlattı. 1951'de Türkiye Kore'ye ABD'ye yaranmak için bir tugay gönderdi. 

Türk tugayı 1 aylık seyahatten sonra hemen cephaneye sürüldü. O sırada Çin birlikleri ile takviyeli Kuzey Kore Ordusu büyük bir saldırıya geçmişti. ABD ve İngiliz birlikleri bizim tugaya haber vermeden aniden çekildi. Tugayımız Kunuri'de kuşatıldı ve maalesef çok zayiat verdi. Sonradan bunu Türk subaylarının İngilizce bilmediğine bağladılar. 

Şimdi ben bunları neden yazdım? Biraz önce yazdıklarım tek kutuplu ABD merkezli dünyanın sonuçlarıydı. Özellikle bölgemize kan gözyaşı ve acı getirdi. Şimdi çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. Çok kutuplu dünya ülkelerin jeopolitiğini ön plana çıkarır. Biz hem jeopolitik olarak hem de  jeo ekonomik olarak dünyanın en şanslı ülkesiyiz. Ama ülkemizde bu koşulları lehimize çevirecek analizcilere gereksinim var.

Siyasi partiler bunu yapabilirler mi? Bence zor.

Mecliste 4 siyasi parti var. AKP zaten ABD ve AB ile iç içe. CHP ise evlere şenlik. Son Amerika seyahatinde düşünce kuruluşlarına kendilerini anlatacaklarmış. ABD sizi sizden daha iyi tanıyor. Ülkemizde binlerce CIA ajanı kaynıyor. Büyük Millet Meclisi'nin yanı başında karargâhları bile var. Milli eğitim konusunda ABD'lilerin 1950'den beri eğitimimize yön veren temel otorite olduğunu bilmiyor musunuz? 
Yeni CHP'nin yeni prensi Umut Oran beyfendi; Araştırmacı- yazar Yılmaz Dikbaş'ın “Atatürkçüler yenildi” kitabını okursanız içimizdeki ABD'nin ne kadar güçlü olduğunu öğrenirsiniz. 

http://www.gozlemgazetesi.com/UserFiles/images/Habericerik/06-12-2013_17-42-48_1.pngPasifik’te saflar belirleniyor
Çin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği Senkadu (Diaoya) adaları Japonya ile krize sebep olmuştu. Bu kez Çin münhasır ekonomik bölgesi ile Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesi ile iç içe girdi. Gerilim iyice tırmandı. Özellikle hava sahasında ABD ise doğrudan doğruya Japonya’nın yanında yerini aldı. 

Ortadoğu’da kaybeden ABD’nin Pasifik’te kaybetmemek için her riski göze alacağı anlaşılıyor. Pasifik’te sular ısınmaya başladı. Resimde görülen ve hiçbir ekonomik değeri olmayan adalar için kopan kıyamet adanın kıta ve münhasır ekonomik değerleri için kopuyor. Buradan bizim çıkaracağımız ders çok önemli. Artık dünya karasal olarak 7 milyarı geçen nüfusu besleyemiyor. Şimdi gözler denizlere çevrildi. Ayrıca denizlerin hidrokarbon da barındırdığı biliniyor. Biz ise üç tarafımız denizle çevrili olmamıza karşın, denizlerle yeterince ilgilenmediğimiz gibi yanı başımızdaki adaları bile kaybediyoruz. Derhal bir denizcilik bakanlığı oluşturulmalı ve tüm farklı bakanlıklara dağılan birimler bu bakanlıkta derhal toplanmalıdır. 

 


Resim kaynak: http://www.turkishny.com/