15 Kasım 2013
Yeni bir dünya kurulurken

Yeni bir dünya kurulurken Türkiye'nin temel sorunu şu; tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya giderken, Türkiye'nin konumunu biz mi yoksa yabancı güçler mi belirleyecek?

Türkiye'nin jeopolitiği neleri kapsıyor?
1- Boğazlar ve Montrö sözleşmesi: Son zamanlarda ülkemizdeki NATO komutanlarının “Sürekli Türkiye toprakları NATO topraklarıdır” diyen beyanlarına rastlıyoruz. NATO’ya üye olan diğer ülkelerde hiçbir NATO komutanı, o ülkeler için buralar NATO toprağıdır diyemez. 
Peki, Türkiye'yi neye hazırlıyorlar? Ülkemiz ekonomik çıkmazda çırpınırken, Çanakkale Boğazı'nda bizden NATO üssü isteyecekler. 
Esas amaç Rusya'nın Karadeniz ile Akdeniz'deki güçler arasında iletişimi kontrol etmek. Ancak Türk halkını Avrupa'ya göç edecek olan teröristleri engellemek için oluşacak deniz gücü diyerek manipule edecekler. Türk halkı buna izin vermemeli.

2- Ortadoğu'nun yaşam alanı Dicle ve Fırat suları: Risk altında. Öteden beri AB ve Birleşmiş Milletlerin baskısı ile bu nehirlerin ve barajların yönetiminin devrini istiyorlar. Türkiye direnince bu bölgede ayrı bir devlet kurma gayretleri başladı. B.O.P projesi ile.

3- Türkiye'nin madenleri: Başta bor ve trona olmak üzere şuanda 170 bin kilometre.  Ülkenin yüzde 17'si yabancıların elinde. Yakında çıkacak yeni maden yasası ile tümü yabancıların olacak.

4- Deniz kuvvetlerinin Doğu Akdeniz'deki varlığı önemli bir jeopolitik  avantajımızdı. Şimdi donanmamızın tasfiyesi ile bu gücümüzü kaybettik.

5- Mısır'daki rejimle kavgamız sonucu M.E.B (münhasır ekonomik bölgemiz) ciddi kayıplara uğradı. Mısır, Yunanistan ile yaptığı anlaşma ile çok önemli bir bölgeyi kaybediyoruz.
Devlet televizyonu geçtiğimiz günlerde, bir yüksekokulda iki grup arasında çıkan çatışmayı demokratlar ile darbeciler arasında olduğunu söyledi. Pek çok ünvanlı 'Prof.' olanlarda sürekli olarak yandaş TV'lerde böyle ifade ediliyor. Tabii ki demokratlardan kastettikleri Mursi yanlıları. 
Sizler Mursi'yi ve partisini demokrat görüyorsanız, verdiği bu kararlarına da katılıyorsunuz demektir.

Silahlı gücü
6- Bir ülke jeopolitiğini güçlü bir orduyla korur. Ülkemizin en önemli özelliği gönüllü askerliğidir. Dünyada hemen hemen  tekdir. Askere gençler davul zurna ile "En büyük asker, bizim asker" diyerek, ellerine kına yakılarak uğurlanır.

Şimdilerde ise iktidar partisi ile ana muhalefet partisi el ele bu gönüllü ve zorunlu askerliği yok etmek için yarışıyorlar. Oysa bir zamanlar (şimdilerde kısmen) askerlik bir eğitim yuvasıydı, bir okuldu. 

Diplomasi
7- Bir ülkenin jeopolitiğini ülkenin çıkarlarına göre tasarlamak, siyaset ve dipromasi kadrolarının öncü görevidir. Bu kadroların hataları ve bencil tutumları ise Türkiye için telafisi olmayacak riskler doğurur. Sayın Başbakan'ın Kosova'ya gidip "Kosova Türkiye'dir, Türkiye Kosova'dır" sözü Sırbistan'ın masadan kalkmasıyla sonuçlandı. Ukrayna ile yapılan Gümrük Birliği girişimi Rusya'nın sert tepkisine ve Türk mallarına ambargo koymasına sebep oldu. Kuzey Irak'ta yapılan petrol ve doğalgaz anlaşmaları da Irak Merkezi Hükümeti'nin tepkisine neden oldu. Şimdi tırlarımız sınırda bekliyor.

Bunlar son 15 günün hataları... Bunlara Mısır'da ve Suriye'deki yanlışları da ekleyelim. Ancak her şeye rağmen ülkemize ve mevcut iktidara hoşgörü devam ediyor.