16 Ağustos 2013
Dünyada tehlikeli gelişmeler

Ülkemiz partilerinin başkanları Mısır'daki gelişmelere darbe mi devrim mi diye papatya falı bakarken, halkımız Balyoz, Ergenekon davalarına yoğunlaşmışken dünyada çok önemli değişimler oluyor. 

ABD ile Rusya arasında gerilim hızla tırmanıyor. Obama Putin'le yapacağı görüşmeyi iptal etti. Bazı çevreler ise 'yeni soğuk savaş mı' diyorlar. Gerçi iki taraf da artık soğuk savaş yok dese de gerilim hızla tırmanıyor. 

Gerilimin görünen nedeni ABD casusu Snowden'in Rusya'da bulunması ve ABD'ye iade edilmemesi olarak gösterilse de benim için inandırıcı değil. Esas neden hala kendisini dünyanın tek efendisi sayan ABD'nin, karşısına ciddi rakip olarak çıkan Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki varlığı, Suriye'deki rejimi koruyup kollaması, Mısır'da Nasırcı subayların devrim için cesaret bulması ve ABD İslam anlayışının diğer ülkelerde çöküşü sürecinin başlaması.

Yani kısaca bu durumu ABD'nin Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yirmialtı İslam ülkesinin haritalarının yeniden çizileceği stratejisinin ortadan kalkması ile ABD'nin Orta Doğu ve Akdeniz eğemenliğinin çöküşü olarak değerlendiririz.

Silahlanma artıyor
Obama'dan sonra ABD'yi yönetmek görevi Cumhuriyetçilere gelecek. Obama yönetimi sırasında gerek ekonomideki çöküş (Detroit gibi eyaletlerin iflası) gerekse ABD dünya liderliğinin sonu oluşu, Cumhuriyetçilerin çok önemli kozları olacak.

Fakat o vakit ABD'nin "Ya bendensin ya da bana karşısın" tehdidi ile karşılaşırsak, işte o zaman Ülkemiz için çok zor günler başlar. Bir tarafta enerji bakımından bağımlı olduğumuz Rusya diğer taraftan iç ve dış siyaset olarak bağımlı olduğumuz ABD...

İşte o gün geldiğinde yaşamı boyunca tam bağımsızlığı savunan bu yazarı anımsarsınız.  
Silahlanma hızla tırmanıyor. Son yıllarda askeri manevralar çok yoğunlaşırken, silahlanmada hızla artıyor.

Silahlanma en çok ülkelerin donanmalarını takviye etmesiyle belirginleşiyor. 
Denizlerin önemi ülkeler için sürekli artıyor. Çin ve Hindistan ilk uçak gemilerini denize indirdi, yenilerini de kızağa koyuyor. 

Ya biz donanmamız için ne yapıyoruz!
Önümüzdeki günlerde dünyanın geleceğini etkileyecek iki önemli zirve var. Biri G20 Zirvesi diğeri Şangay işbirliği Zirvesi. Yakından takip edeceğiz.