21 Haziran 2013
Bir dönem sona ererken...

NATO ve ABD Afganistan'dan çekiliyor. 

Sosyalist Blok'un dağılması ile Rusya'nın ekonomik kriz içine girdiği dönemde, dünyanın en ünlü analizcileri ve strateji uzmanları bile artık Rusya'nın toparlanamayacağını, tek küresel gücün ABD olduğunu iddia etmişlerdi.

İşte bu süreçte El Kaideyi bahane eden ABD, Afganistan'ı işgal etmiş, Hazar ve Orta Asya'daki enerji kaynaklarına göz dikmişti. 

Ancak Putin'le milli devletini kuran Rusya hızla toparlandı. 2006 Münih Konferansı'nda dünyanın artık tek kutuplu olamayacağını herkese ilan etti. ABD'nin Gürcistan üzerinden Kafkasya'ya müdahalesini boşa çıkardı. Bayan Clinton ve Ahmet Davutoğlu ikilisinin Suriye'deki başarısız siyasetini kullanarak, Suriye Tartus Limanı'na üs kurdu. Ve son olarak Putin, Akdeniz birinci çıkar alanımız diyerek, Akdeniz'de kalıcı olduğunu ve "Ortadoğu'da bundan böyle hiçbir ülkenin sınırlarını  dış güçlerce değiştirilmesine izin verilmeyecektir" dedi.  Bu iradesini de G8'ler toplantısında vurguladı.

ABD nasıl bir Türkiye ister?
Artık Avrasya-Atlantik Bölgesi sınırı, Türkiye'nin doğu bölgesindeki sınırları oldu. (Aynı soğuk savaş döneminde olduğu gibi) 

Peki, bu koşullarda ABD nasıl bir Türkiye tasarlar? Yönetiminde ılımlı İslam olan ancak arkasında radikal İslami terör örgütlerini barındıran AKP'yi mi tercih eder?

Yoksa güçlü fakat NATO'ya bağlı ordusu olan laik bir Türkiye Cumhuriyetini mi ister?

Benim görüşüm: İkinciyi tercih etmek zorunda. Eğer bu bölgede bir Kürt Devleti oluşturulursa AB'nin Ortadoğu'daki çıkarları riske girebilir. 

Bak şu Sosyalist Dilma'nın yaptığına
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, ülkesindeki onbinlerce kişinin daha iyi imkanlar için sokağa çıkmış olmasından gurur duyduğunu söyledi ve eylemin neden olduğu zamların geri alındığını açıkladı. 

Eylemlerin başladığı gün için "Brezilya bugüne daha güçlü bir ülke olarak uyandı. Protestoların büyüklüğü demokrasinin gücünün göstergesidir" dedi. 

İşte bu böyledir... Demokrasi kimi ülkede halkın direniş özgürlüğü, kimisinde de polisin gazı ve jobu oluveriyor.

G8 ve Kürt Konferansı
Bu arada ülkemizde Gezi Parkı olayları olurken yapılan Kuzey İrlanda'daki G8 toplantısı ile Diyarbakır'daki Kürt Konferansı Türkiye için önemli gelişmelere sahne oldu. 

G8 toplantısında Suriye ile ilgili alınan karar ile Türkiye'nin Suriye politikası tamamen iflas etti. Kürt Konferansı'nda alınan kararlar ise asla kabul edilemez.