14 Haziran 2013
.

Türkiye, kimilerine göre Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesimiyle başlayan direnişe, ki bana göre Türk Bayrağı devrimi olan olaylara yoğunlaşmışken, dünyada neler oluyor onlara göz atalım:

Cenevre-Suriye Konferansı öncesi zirve
ABD, Rusya ve Fransa'nın katıldığı zirveyi doğru yorumlamalıyız.

Neden Türkiye yok?
ABD ve Rusya'yı anladık peki Fransa niçin orada? Çünkü 1918 paylaşım savaşı sonrası, Suriye Fransa'nın payına düşmüştü. (Hatay hariç)
Sonradan birileri Türkiye'yi Osmanlıcılık tezgâhına sokarak dolduruşa getirdi. 

Türkiye ilk olarak Esad ile dostluk kurdu ve nerede ise sınırlar kaldırılacaktı. Ancak gizli bir güç bu dostluğa gölge düşürdü. NATO'da Fransa'nın gizli etkinliği sonucu Erdoğan ve Esad arasına kan davası girdi. 

Ne zaman Türkiye Orta Doğu'da varlık göstermek istese NATO'daki gizli güç Türkiye'yi engelliyor. 
Suriye ile başlayan sınırsız dostluğun ve sonra sınırsız düşmanlığın nedenlerini merak edenlere duyurulur. 

Türkiye Cenevre Konferansı'nın neresinde var?
Rusya'nın Ankara Büyük Elçisi Ivanovsky Suriye krizinin çözümü için Ankara'dan destek istedi. Nasıl mı? 

Muhalefeti Cenevre'ye getirin.
Artık Türkiye Suriye'deki rejimi yıkmak için çoğu teröristin oluşturduğu ÖSO'nun hamisi olduğu, onlara silah ve hatta sarin gazı bile verdiği iddialarını yanıtlayamayız. İşte Türkiye'ye verilen görev bu. Böylece yıllarca bütün dünyanın baş belası olan terörü destekleyen ülke olarak anılacağız. Gerçek suçlu ülkeler ise tarihin karanlığında gizlenecekler. 

Ve Davutoğlu'nun yanlış siyasi görüşlerinin bedelini bugün ülkenin her yerinde meydanları dolduran gençler ödeyecek. 

Putin'in demeci 
Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye Krizi'nde 'Müdahele kabul edilemez' dedi. Suriye'de yaşanacak olaylara, Kaddafi'nin iktidardan düşürüldüğü Libya'yı örnek gösterdi. "Libya'da yaşam standartı en yüksek seviyede idi. Şimdi ise ülkede neler oluyor? Kabileler arası savaşlar bitmek bilmiyor. Ayrıca Afganistan da ve Pakistan sınırı da terör alanı oldu. Bunlar bizi kaygılandırıyor."

Yorum: ABD girdiği her ülkede istikrarsızlık yaratıyor. 

Çin ve Rusya'nın askeri manevraları
Çin ve Rusya askeri birlikleri karşılıklı işbirliği üzerine çalışıyorlar. Bu yaz anti-terör manevraları yapacaklar. 

Rusya ve Çin için 2014 yılında Orta Asya'nın stratejik olarak önemli olan ülkesi Afganistan'dan başarılı olamayarak çekilecek olan ABD ve NATO'nun yerini almaya hazırlanıyor olduğunu söyleyebiliriz. 

 

Siber savaşlar
ABD'nin Foreign-Policy Dergisi,  ulusal güvenlik ajansı kaynaklarına dayanarak, ABD'de çok gizli bir istihbarat bölümü bulunduğunu ve dünyadaki tüm sunucuları çökertebileceğini duyurdu. 
Dergi, özel erişim operasyon ofisinin 15 yıldan beri Çin'in bilgisayar ve iletişim ağına başarı ile sızarak güvenli bilgiler elde ediyordu. 

Oysa ABD bir süre önce Çin'deki bir askeri birliğinin, siber saldırılar ile ABD şirketlerini hedef aldığını iddia etmişti. 

Çin ve ABD arasında yapılan en üst düzeyde görüşmeler sonrası iki ülke siber saldırılar konusunda işbirliği anlaşması yaptılar.

AP'nin kararı
Avrupa Parlamentosu (AP) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedefine alınca sanki kıyamet koptu. Oysa AP'nin Türkiye’deki bölücülüğü desteklediği zamanlarda kimsenin sesi çıkmadı. Ermeni soykırımını desteklediği zamanlarda kimse sesini çıkarmadı. Hatta pek çok AKP milletvekili bile bunlara imza atmaktan çekinmedi. Ana muhalefet partisinin AP sosyalist kanadının başkanı tarafından görüşmesinin reddedilmesine de ses çıkarılmadı. Ama hedef Sayın Başbakan olunca hepsi birden tepki gösterdiler. 

Aslında bugüne kadar AP'nin tek yanlı kararları benim için yok hükmündeydi. Ancak neden sadece Tayyip Erdoğan hedefe alındı da iktidarın diğer en üst yöneticilerinden ikisi korundu? İşte Türkiye için büyük önem taşıyan bu olayın da nedenlerini haftaya sizlerle paylaşacağım..