Hıfzı TOPUZ

 MİLLÎ MÜCADELE'DE VE CUMHURİYETİN HİZMETİNDE
ÖRNEK BİR DİN ADAMI

Değerli televizyon yapımcı ve sunucusu Osman Akbaşak "Milli Mücadele'de Bir Köy İmamı" ile bize Beykoz'da vatansever bir din adamının Milli Mücadele'ye nasıl hizmet ettiğini tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

İşgal yıllarının yarattığı boğucu ve karamsar hava içinde ve türlü baskılar altında insanların Milli Mücadele'ye katılmaları kolay değildi. Gençlerin, vatansever subayların ve memurların Milli Mücadele'nin önemini daha çabuk kavrayarak ön saflarda yer almaları doğaldı. Ama Halife'nin ve Şeyhülislam'ın yoğun etkisi altında kalan din adamlarının yönetime karşı gelerek Kur­tuluş Savaşı'nı desteklemeleri hiç de kolay değildi. Şeyhülislam Dürrizade Esseid Abdullah Efendi'nin yayımladığı fetvaya rağmen Milli Mücadele'ye katılmak büyük yüreklilik isteyen bir işti.

Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat Efendi'yle 153 müftünün bu fetvaya karşı gelerek halkı Milli Mücadele'ye çağırmaları önemli bir direniş olayıdır. Beykoz'un Akbaba köyünde cami imamı Mükerrem Efendi'nin de birçok köy imamı gibi bu mücadeleye katılmaktan çekinmediğini bu kitapta görüyoruz. Mükerrem Efendi'nin bütün köy halkını peşinden sürükleyerek Anadolu'ya cephane ve insan kaçırmak için büyük hizmetlerde bulunduğu anlaşılıyor. Osman Akbaşak dedesinin bu katılımını çok güzel bir örnek olarak okuyucuya sunmayı başarmış.

İmam Mükerrem Efendi yaptığı bu hizmetlerin karşılığı ola­rak devletten hiçbir şey beklememiş, "Kavgadan önce Akbaba'da imamdık, kavgadan sonra da Akbaba'da imam kalacağım," diyerek büyük bir alçakgönüllülükle köyüne dönmüş ve ölümüne kadar da Cumhuriyet'in ve Atatürk'ün en canlı savu­nucusu olmuş. Vatansever ve özverili Mükerrem Efendi'nin yaşamından bugün pek çok ders alınabilir.

Milli Mücadele'de ve Cumhuriyet'in kuruluşunda Karaca­bey Müftüsü, ilk Şeriye Vekili Mustafa Fehmi (Gerçeker) Efendi gibi binlerce din adamı görev almıştı. Mükerrem Efendi de işte bu özverili kahramanlardan biridir.

30 Eylül 2010
Hıfzı Topuz
İSTANBUL