Zeliha Akçagüner

1936'da Sivas, Divriği’de dünyaya geldi. Dışarıdan sınavla Kız Teknik Öğretmen Okulu’nu bitirdi. İzmir Karşıyaka Ortaokulu’nda ev ekonomisi öğretmeni olarak çalıştı, aynı okuldan emekli oldu. Film senaryosundan masala pek çok türde yazdı. Otuza yakın kitabı yayımlanan yazar, son yıllarda özellikle çocuklar için yazmakta. İlk romanı Gölgesini Çiğneyen Kadın’da orta yaşı geçmiş iki kadının öyküsünü anlatan yazar, ikinci romanı Bana Sevgiyi Anlat ile gençleri odağa alarak biri zengin diğeri yoksul iki genç kızın birbiriyle kesişen yaşam öyküleri üzerinde durdu. Son romanı Kalpağı Gül Oyalılar ile Kurtuluş Savaşı’nın arka planındaki olaylara ve özellikle kadınların kahramanlıklarına yer verdi. İzmir Radyosu için “Özlem Tepesi” adlı sekiz bölümlük bir oyun, Ankara Radyosu için “Cumhuriyete Destek Verenler” adlı bir radyo oyunu yazdı.

TRT ve Kültür Bakanlığı Senaryo Ödülü, Ömer Seyfettin Öykü Ödülü, Bu Yayınevi Çocuk Romanı Ödülü, Özgür Eğitim Yayınları Çocuk Romanı Ödülü ve İzmir Belediyesi Çocuk Romanı Ödülü'nü aldı. Egeli Kadın Yazarlar oluşumunun üyesidir.

İzmir’de oturuyor; evli, iki çocukludur.

Yapıtları (Zeliha AKÇAGÜNER'in basılı 42 kitabı vardır. Bazılarının isimleri aşağıdadır.)

Roman: Gölgesini Çiğneyen Kadın, (2005) - Bana Sevgiyi Anlat (2006) - Kalpağı Gül Oyalılar (2008)

Öykü: Sevdanın Son Durağı, Geç kalan Çığlık

Çocuk Kitapları:
Sevginin Gücü (1989) - Parmakgöz (1995) - Sevgi Sitesi Çocukları (1997) - Dünyalılar ve İlginç Konukları (1997) - Gelin Bebek (1997)
Şarkı Söyleyen Kayalar (1997) - İçimdeki Ses (1998) - 2150 Yılına Yolculuk (1999) - Gülçe’nin Doğum Günü (2002) - İçimdeki Ses (2002)
Egeli Çocuklar - Sevginin İpek Kanatları - Kuyudaki Sır - Zaman Büyücüleri - Çılgın Serüvenciler (dizi) - Arkadaşım Kalbimi Çaldı
Çoban Aldatan Yalı Çapkını'nı Arıyor


Kalpağı Gül Oyalılar

Bir yanda bitmek bilmeyen savaşlardan yorgun düşmüş, kaderine terk edilmiş yoksul bir halk, öte yanda tüm bu olumsuzluklara meydan okuyan inanç ve umudun birleştirdiği bir ulusun emperyalist güçlere karşı verdiği destansı Kurtuluş Savaşı.. Roman boyunca bir fon müziği gibi sürüp giden Kurtuluş Savaşı’mızın gerisindeki olaylar ve yürekli kadınlarımızın öyküleri... Yaşamını kutsal davaya adadığını söyleyerek alanlarda on binleri coşturan Halide Edip’ler; yazıları, konuşmaları, yürekli çıkışlarıyla erkeklere örnek olan Fatma Aliye’ler, Fehime Nüshet’ler, Nezihe Muhittin’ler... Anadolu’nun göbeğinden sesini dünyaya duyuran Sivas Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’nin ve Türk Kadınlar Cemiyeti’nin kararlı, inançlı kadınları; "Vatan için ölmeye hazırız!" diye haykıran Bursalı, Edirneli, İnebolulu, Erzurumlu, Kastamonulu kadınlar.. Elde tüfek, belde fişeklik savaş alanlarına koşan Kara Fatma’lar, Asker Saime’ler, Ayşe Çavuş’lar, Seher Emir Ayşe’ler.. Erkeksiz kalan ocağını tüttürürken orduyu da besleyen, cephane taşıyan, yol onaran çalışkan Anadolu kadınları..

Bu gerçek kahramanların yanı sıra adsız kadınları simgeleyen hayali kahramanlar... Sorbonne öğrencisi Binnaz, yaşamını yaralı askerlere adayan Necibe hemşire, Rum kızı Stella... Ve bu genç kadınların savaş ortamında kırık dökük, çoğu zaman da yarım kalan sevdaları...

 

Kadın Yazarlar Derneği Söyleşisi

Kadın Yazarlar Derneği’nin Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri seminer programlarından biri daha gerçekleştirildi.

Kadın Yazarlar Derneği üyelerinden, Zeliha Akçagüner, Nevin Konuk, Sevim Korkmaz Dinç, 16.12.2009 tarihinde Eşrefpaşa Semt Merkezi’nde Zeliha Akçagüner’in KALPAĞI GÜL OYALILAR kitabı çerçevesinde “KURTULUŞ SAVAŞI KADINLARI”nı konuştular.

Sevim Korkmaz Dinç’in yaptığı açılış konuşmasından sonra Zeliha Akçagüner yapıtından yola çıkarak “Kurtuluş Savaşı Kadınları” başlıklı bir söyleşi yaptı. Kurtuluş Savaşı’na katılan kadınları birkaç grupta özetledi,

Savaşta şehit düşen ya da savaşan erkeklerinin yerine geçen, toprağını işleyip ürününü kaldıran, evini geçindiren ve en önemlisi, ordunun yiyeceğini sağlayan, yaşam kaynakları Anadolu kadınları.

Cepheye cephane taşıyan, silah fabrikalarında, mermi atölyelerinde, dikim evlerinde çalışan kadınlar.

Cephede ve cephe gerisinde yaralı erlerin bakımını üstlenen gönüllü hemşireler.

Kızılay, Yardımsevenler,  Şehit Ailelerine Yardım dernekleri vb. kuruluşlarda orduya yardım toplayan kadınlar.

Müdafaa-ı Hukuk Derneği Kadın Kılları, Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Türk Kadınlar Cemiyeti gibi kuruluşlarda yurdun birçok yöresindeki şubelerinde etkin görevler üstlenen kadınlar, düşünceleri, yazıları ve mitinglerdeki heyecanlı, etkili konuşmalarıyla halkı bilinçlendiren, direnişe hazırlayan Halide Edipler, İhsan Raifler, Şukufe Nihaller, Nezihe Muhiddinler ve adını sayamayacağımız pek çok aydın kadın.

Cephede düşmanla birebir çarpışan, şehit düşen, gazi olan, esir edilen Erzurumlu Kara Fatmalar, Ayşe Hanımlar, Kara Fatma Şimşekler,  Kılavuz Haticeler, Tayyar Rahmiyeler, Tarsuslu Kara Fatmalar,  Gördesli Makbuleler, Ayşe Çavuşlar ve daha nice yiğit kadınlar… 

Şair Nevin Konuk, Anadolu ve Kurtuluş Savaşı’nı özetleyip Zeliha Akçagüner’in anlatılarını pekiştiren bir konuşma yaptı ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiiri seslendirdi. 

Kursiyerlerin sorularıyla karşılıklı söyleşiden sonra Sevim Korkmaz Dinç’in bitiş konuşmasıyla etkinlik sonlandırıldı. 
     
Diğer kitapları
Romanları
Başlıca Çocuk Kitapları
Gölgesini Çiğneyen Kadın (2005)
Bana Sevgiyi Anlat
(2006)
Gelin Bebek
(1997)
Şarkı Söyleyen Kayalar (1997)
İçimdeki Ses (1998)
2150 Yılına Yolculuk
(1999)
Gülçe’nin Doğum Günü (2002)